Aquest any com a novetat l'intercanvi no és presencial sinó que és realitzara via web mitjançant l'espai CAM ON. Per poder participar i veure els projectes que ja comencen a estar publicats has d'entrar al següent enllaç: http://www.tucamon.es/grupo/xiv-encuentro-volcam . A continuació pots veure la presentació del nostre projecte (encara que hi ha algunes diapos que no es veuen be les fotos")
31 d’oct. 2009
Encontre voluntariat ambiental
Aquest any com a novetat l'intercanvi no és presencial sinó que és realitzara via web mitjançant l'espai CAM ON. Per poder participar i veure els projectes que ja comencen a estar publicats has d'entrar al següent enllaç: http://www.tucamon.es/grupo/xiv-encuentro-volcam . A continuació pots veure la presentació del nostre projecte (encara que hi ha algunes diapos que no es veuen be les fotos")
17 de set. 2009
Conte l'eixam
Per descàrregar el conte feu clic ací
24 d’ag. 2009
Problemes en el correu
Perdoneu l'imprevist!!!!!!
22 d’ag. 2009
Ecologia de les abelles
Classe :Insectes
Obrera:
Cistelles del pol·len (anomenades corbícules) darrere les potes, glàndules de la cera i agulló serrat
De 30.000 a 70.000 per colònia
Funció: netejadores (primers 6 dies de vida). Produeixen i alimenten a la reina i a les larves amb galea reial. Produeixen cera per a la construcció i reparació dels bucs. Guardianes, defensa de la colònia. Exploradores, busquen fonts d'aliment i li ho comuniquen a les altres. Recol·lecten néctar, pol·len de les flors i aigua. Viuen 30 o 40 dies a la primavera i uns 190 a l'hivern (hivernada)
Reina: Abdomen allargat amb bandes, agulló llis (només ho utilitza contra altres reines)
Una per colònia
Funció: Posada d'ous (fins a un màxim de 2.000 a 3.000 diaris) Cohesió de la colònia. Viuen fins a 5 anys.
Abellot o vagarro: tene major grandària que les obreres, ulls grans, plomall al final de l'abdomen i sense fibló.
De 600 a 700 per colònia
Funció: Fecundació de la reina a la primavera. Viuen de febrer a setembre, quan arriben els freds són expulsats de la colònia i moren.
Estructura de la colònia:
Està formada per làmines de cera paral·leles, en les cares de la qual es troben les cel·les hexagonals. La zona de posada de la reina és la zona central dels panals, en els quals es pot observar cadascuna de les fases del desenvolupament de les abelles, envoltant a aquesta zona trobem les reserves de pol·len que són cúmuls d'aquest de diversos colors (grocs, taronges o marrons) en l'interior de les cel·les i envoltant al pol·len les reserves de mel, que es veu brillar en el fons de les cel·les quan no està madura i que es tapa per un opérculo de cera quan ja està preparada per al seu magatzematge.
13 d’ag. 2009
Eixams per a salvar l'ós i gall salvatge cantàbric
+ informació clica aci:
9 d’ag. 2009
La funcióecològica de les abelles
De tots els insectes, els himenòpters, representats per les abelles i les vespes és el grup insectívor més important en la seva tasca pol·linitzadora. D'aquesta manera, col·laboren a millorar el rendiment dels cultius i de la producció vegetal en general contribuint a la millora de la biodiversitat. Diferents estudis han demostrat l'increment de producció i qualitat dels fruits després de ser pol·linitzats per les abelles. En les zones de clima temperat s'ha estimat que el 70-95% dels insectes pol·linitzadoes són himenòpters on les abelles de la mel podem ser les encarregades d’entre el el 60-95% de la pol·linització.
El transport del pol·len, des de les anteres d'una flor fins a l'estigma d'altra distinta, exercit per certs insectes, es denomina pol·linització croada. El fet que el pol·len d'una flor d'una planta, pol·linitze la flor d'altra planta diferent, augmenta la diversitat genètica de l'espècie i és vital per a la seva supervivència. La pol·linització croada produeix llavors més vigoroses i fruits de millor qualitat.
Les abelles tenen dues qualitats primordials per a aconseguir l'èxit en aquesta funció:
- visiten moltes flors per unitat de temps i
- mostren una gran fidelitat a l'espècie de planta a la qual es dirigeixen en cada vol.
22 de juny 2009
L'estació apícola pol·linitzadora
Abans de la instal·lació cal realitzar un desbrossament de l’àrea i podar els arbres pròxims per facilitar el vol de les abelles, evitar qualsevol tipus d’ombra a l’hivern i evitar que en cas d’incendi es creme l’estació. La col·locació dels nius es realitza sobre una perxa situada aproximadament a 2 metres del terra per evitar a possibles depredadors, en orientació sud amb la finalitat d’augmentar les hores de llum i a l’abric dels vents dominants, especialment del Nord. També és necessari que puguen disposar d’algun punt d’aigua pròxim o crear-lo artificialment.
Per a que una abella reina i el seu seguici d’obreres s’instal·len en un niu s’empra com a reclam els excrements de la polilla de la cera (Galleria meltonella) que és l’encarregada de desinfectar els eixams quan una colònia desapareix.
El número d’estacions pol·linitzadores òptim és de tres que haurien d’estar separades entre elles 200 o 300 metres. Un depredador natural de les abelles són les vespes. Per a regular la població de vespes es pot utilitzar unes caixes niu per a capturar-les. Per al cas de l’abellerol és pot col·locar obstacles que dificulten el vol al voltant de l’estació. Per evitar l’atac de les formigues simplement caldrà engreixar els pilars que sostenen la perxa.
Per acabar cal realitzar un manteniment de l’estació pol·linitzadora, especialment pel que fa al tractament per a evitar la varroa.
11 de juny 2009
Potser no sabies que...
... el color groc intens de molts himenopters indiquen que poden ser perillosos. Aquesta estratègia de defensa es repeteix en alguns rèptils i aranyes verinoses.
... les abelles no són capaces de distingir el color roig i en canvi poden veure colors ultraviolats
... l'abella reina por viure entre 4 i 5 anys, mentre que les obreres viuen de 2 a 5 mesos coma màxim.
... per una abella fer 1 kg de mel ha de realitzar 50000 viatges
...Albert Einstein va dir:
REFRANER, NOMS i DITES A BENISSA AL VOLTANT DE LES ABELLES
"Això és mel de romer". Per a dir que una cosa està molt bona o ben feta.
"Dolç com la mel". Quan un menjar és molt dolç.
"No faces el burumbot". Quan algú està pel mig molestant, moguent-se i no fa res de profit.
"Què melòs!!". Quan algún acte o aconteixement és massa llarg, protocolari i repetitiu.
"M'has deixat amb la mel a la boca!". Deixar algú amb la mel a la boca significa no permetre'l fer o dir una cosa que li agrada
A Benissa existeixen varios malnoms com "BUC" o "de la MEL".
El "barranc de la Buca" és un topònim localitzat a la partidade Pinos i que fa referència al femení de Buc.
L'abellerot és un ocell que s'alimenta en part d'abelles.
La primera constància de l'activitat apícola a Benissa data de l'any 1435 quan el senyor del lloc de Senija que s'havia segregat de Benissa per una venda de Juan II de Navarra a Francisco Cornet, reclama a la justícia (ferma de dret) poder utilitzar les terres comunes i prats que havien en Benissa per a recollir llenya, espart, palma, pasturar però també per a col·locar els seus bucs d'abelles tal i com havien acordat en la venda.
10 de juny 2009
Zones d'especial protecció d'aus per a Benissa
Limit de la ZEPA a la serra de Bèrnia i del Ferrer
Les espècies d'aus de l’annex I de la Directiva 79/409/CEE presents a la zona:
- Nom comú Nom científic
àguila serpera Circaetus gallicus
àguila reial Aquila chrysaetos
àguila calçada Hieraaetus pennatus
àguila de panxa blanca Hieraaetus fasciatus
falcó pelegrí Falco peregrinus
enganyapastors Caprimulgus europaeus
terrerola Calandrella brachydactyla
cogullada fosca Galerida theklae
cotoliu Lullula arborea
còlit negre Oenanthe leucura
busquereta cuallarga Sylvia undata
gralla de bec roig Pyrrhocorax pyrrhocorax
25 de maig 2009
Projecte Volcam 2009
Les activitats es realitzaran al llarg de l'estiu i la tardor. Tu pots col·laborar com a voluntari ambiental adreçan-te al correu abaivol@yahoo.es
Les activitats previstes en el projecte són:
Activitats d'educació ambiental
Construcció i manteniment del blog "Projecte Abelles"
Edició d'un conte basat en abelles per a xiquets de 6 a 9 anys
Taller de construcció d'eixams amb abelatge
21 de maig 2009
Què és el projecte abelles?
Les activitats es realitzaran al llarg de l'estiu i la tardor. Tu pots col·laborar com a voluntari ambiental adreçan-te al correu abaivol@yahoo.es
Les activitats previstes en el projecte són:
Activitats d'educació ambiental
Activitats de conservació del medi natural
19 de maig 2009
Nova localització per a Serapias parviflora a Benissa
A Benissa creix sobre antics bancals de cultius, sobre sòls profunds i humits, amb exposició oest i nordoest. L’acompanyen altres espècies d’orquidies com Ophys apifera, O. lupercalis, O. speculum, O.dianica, O. lutea, Barlia robertiana i Anacamptis pyramidalis.
Des del maig del 2009 és una espècie "protegida no catalogada" per l'Annex II del Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçades.
Grup de Serapias parviflora
Exemplar de Serapias parviflora
Inflorescència
Detall de la flor
15 de maig 2009
Avistament de cetacis al litoral
13 de maig 2009
Nota de premsa -Maig 2009
6 d’abr. 2009
Identificació de mamifers carnivors al LIC Serra de Bèrnia-Ferrer

Les conclusions per acada espècie són les següents:
El porc senglar (Sus scrofa) potser sigui la espècie més abundant pel que fa al nombre d'individus. S'ha localitzat a totes les estacions de mostreig sempre amb grups de 3 fins a 9 individus (incloent les cries). La seva presència no afecta directament a la resta d'espècies carnívores però si que hem observat que els seus hàbits de refregar-se i banyar-se en els tolls i basses d'aigua fa que aquests punts d'aigua, essencials per a la resta d'espècies a l'estiu, s'assequen més ràpidament. Les captures han estat nocturnes en un 90%.
A l'igual que la espècie anterior hem observat mètodes de caça il·legals com els llaços (quan són col·locats fora de la gestió d'un coto) o l'ús de verí. Aquestes pràctiques totalment desaconsellables i il·legals si que afecten directament a la resta d'espècies carnívores i a les aus rapinyaires.
La gineta (Genetta genetta) s'ha localitzat en una única estació a la partida de Pinos però durant els tres anys de seguiment, per la qual cosa existeix almenys una població estable a la zona, encara que escassa, segurament pel baix nombre de preses. El número d'invidus màxim en una mateixa foto ha estat de dos, això ens fa pensar que també cria a la zona. Totes les captures han estat nocturnes i els seus hàbits han esta molt imprevisibles. Una única foto per captura (degut al flash s'espanten ràpidament) i després han tardat estona (semanes o mesos) a ser capturats fotogràficament a la mateixa estació. Algunes cites orals també ens diuen avistaments per la zona de Canor - La Mallà verda.
Fagina al barranc de Bèrnia
Fagina atropellada a la carretera de Pego a Tormos
El gat serval (Felis silvestris) no ha estat capturat en els tres anys de projecte. Probablement siga una espècie extinta a la serra de Bèrnia i rodalies tot i que puntualment puga observar-se algun individu a la serra (cosa la qual consideraríem com a cas excepcional). Antigament era una espècie present a la serra, recordada per antics ramaders i agricultors de la zona.
Brúfol

Esparver
Rata penada orelluda
5 d’abr. 2009
Quines activitats realitzem
- Vigilància forestal per a la prevenció d'incendis a la serra de Bèrnia mitjançant voluntariat ambiental. Aquesta activitat està subvencionada per la Conselleria de Territori i Habitatge i l'ajuntament de Benissa.
- Col·locació de caixes nius d'insectivores per al control de plagues.
- Col·locació de feromones contra la lluita biològica de la processionària i eliminació de bosses de processionària.
- Identificació de mamífers carnívors mitjançant reclam fotogràfic al LIC Serra de Bèrnia-Ferrer. Aquest projecte a estat subvencionat per l'obra social de la CAM.
- Revegetacions participatives i reintroducció d'espècies forestals com la murta (Myrtus communis) a la serra de Bèrnia.
- Projectes de millora selvícola a la serra de Bèrnia
- Activitats d'educació i divulgació ambiental a les escoles, programes de ràdio i elaboració de triptics de com realitzar una crema agrícola correcta.
- Eliminació de pintades en zones forestals.